Solčava je starodavna gorska vas z znamenito gotsko cerkvijo Marije Snežne v središču.

V tem svetišču pred kipom Solčavske Marije, ki je ena ključnih kiparskih upodobitev iz srede 13. stoletja, molijo domačini in romarji od blizu in daleč že preko 700 let.

Solčavsko je zdravo in neokrnjeno območje, ki nudi pogoje za življenje raznovrstnega rastlinstva in živalstva, med katerimi je tudi preko 1.000 vrst metuljev.

Odpravite se do znamenite Solčavske tise, časovnega ključa, ki nas popelje več kot 700 let v preteklost, v čas zmaja Lintverja, glavnega junaka Solčavske panoramske ceste.

Solcava-cerkev-maj-2019

Po sončnih pobočjih se pasejo tropi znane in cenjene jezersko-solčavske pasme ovac. Toplino in mehkobo volne ter njeno visoko uporabno in estetsko vrednost lahko občutite z uporabo polstenih izdelkov solčavskih filcark. V Solčavi sta atelje in butik z unikatnimi izdelki iz volne jezersko-solčavske pasme ovac.

»Če pa se popotnik vse napetosti sprosti, takrat vidi čudovite lepote gozda in gora, rastlinstva in živalstva, barv in oblik. Takrat posluša in čuje skrivnostne glasove, za katere drugi nimajo posluha. Nemoteno doživlja notranjo srečo, kakršne drugi ne slutijo in doživljati ne morejo. Bučanje vetra v gozdu, šumenje gozda, žuborenje studenca, pa tudi popolna tišina sprožijo v popotniku čudovito notranjo glasbo, ki jo sicer sliši in doživlja, drugim posredovati pa nikdar ne more.«
(prirejeno po J. Vršnik)